Mentés a kedvencek közé!Kövessen minket a Facebook-on!
Hírek Hasznos információk Kedvezmények
2019. február 1.

Zarándokvonatok 2019

Idén nyolcadszor indul útjára Csíksomlyóra a Boldogasszony-, valamint a lengyelországi Częstochowába a Fekete Madonna-zarándokvonat. Fővédnökök Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.
 
Még mindig újdonságnak számít a második alkalommal induló međugorjei zarándokvonat, mely szeptember közepén robog Bosznia-Hercegovinába. A 2019-es esztendő rendkívüli eseménye, hogy június 1-jén Ferenc pápa ellátogat Csíksomlyóra. Ekkor zarándokvonat indul a pápai szentmisére. Ez a különvonat kifejezetten erre a régóta várt apostoli útra szerveződik. Így idén már négy zarándokvonat indul a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. együttműködése keretében.
 
Az esemény házigazdája, Korbuly Péter felolvasta Kövér László levelét. Az Országgyűlés elnöke leszögezte: a közép-európai emberek elsöprő többségének fontos, hogy a jövőben is azok maradhassanak, akiknek Isten a családjukon, a hitükön és a nemzetükön keresztül megteremtette őket. A 21. században is szeretnének nők és férfiak maradni, a két nem közötti szeretetkapcsolatra épülő családban élni; a vallásosak szeretnék megvallani hitüket, a nem hívők pedig szeretnék megőrizni jogukat a vallásnélküliségre. Mindannyian szeretnénk európaiak maradni egy olyan Európában, amelyre büszkék lehetünk. Akik így gondolkoznak, azok országaink erkölcsi többségét képezik, és ez napjainkban Közép-Európa legfontosabb közös értéke és erőforrása. A Fekete Madonna- és a Boldogasszony-zarándokvonat felkiáltójelként járja be a Kárpát-medencét és Közép-Európát, hirdetve egy olyan több ezer éves keresztény tanítást, amit a 21. században ismét veszély fenyeget – írta a házelnök.
 
Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: az idén induló négy zarándokvonat utaslétszáma megközelíti a 3700 főt. Az elmúlt nyolc évben tizenhat vonatot indítottak, a teljes utaslétszám csaknem 15 ezer fő. A növekvő szám igazolja a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours Utazási Iroda gyümölcsöző együttműködését. A vezérigazgató kiemelte, hogy a zarándokvonatok jelentősége különleges számukra. Nem csupán a szent küldetésük miatt, hanem azért is, mert ezeken a vonatokon utaznak olyanok is, akik csak ritkán veszik igénybe a közösségi közlekedést. Az elmúlt években nagyon sokat tettek azért, hogy a szolgáltatási szintjük javuljon, ennek eredményeképpen az utóbbi három évben folyamatosan nőtt az utasok száma.
 
Minden évben előrukkoltak valamilyen újdonsággal, így lesz ez idén is. Lehetőség nyílik arra, hogy az összes különvonatukba besorozzák azt az új, saját fejlesztésű és sorozatban gyártott IC+ kocsijukat, amely nagy hiányt pótol. (2019-ben még csak a Boldogasszony pünkösdi zarándokvonat három részből álló szerelvényéhez kapcsolják majd a többcélú belső teres IC+ kocsit – a szerk.) Ezek a kocsik különlegesek, hiszen alkalmasak mozgásukban korlátozott, kerekesszékbe kényszerült utasok, illetve kisgyermekekkel érkező nagycsaládok kényelmes és biztonságos utazásának biztosítására. Emellett kerékpárt is lehet szállítani rajtuk.
 
Veres András püspök kifejtette: a vonatos zarándoklatok során végig imádságos, elmélkedő a hangulat. Lehetőség van szentgyónásra is; kiváló lehetőség arra, hogy közösségben készüljünk fel arra, hogy a búcsún kegyelmekben és lelkiekben is gazdagodjunk, közelebb kerüljünk Istenhez és embertársainkhoz. A püspöki kar elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szentatya látogatására plusz zarándokvonat indul, még akkor is, ha pünkösd és a pápalátogatás ilyen közel esik egymáshoz.
 
A főpásztor természetesnek nevezte, hogy mi, hívő emberek állandóan keressük a kapcsolatot Istennel és embertársainkkal, hiszen ez vallásos hitünkből fakad. Nagy öröm azonban, hogy a visszajelzések szerint nem mélyen hívő, de őszintén istenkereső emberek is szívesen részt vesznek egy-egy ilyen zarándoklaton, talán azért, hogy – először csak mint érdeklődők – megtapasztalják azt, amit másoktól hallanak, de ők még nem éltek át, vagy éreznek a szívükben valami vágyódást arra, hogy egy ilyen eseményen részt vegyenek. A zarándoklat mindenki számára nyitott, mindenkit örömmel fogadnak a szervezők – mondta Veres András püspök.
 
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kifejtette: egy zarándoklat a hitélet mélyebb megélése mellett arról is szól, hogy az ember legyőzze saját korlátait, nehézségeit, és alkalmas arra is, hogy jobban megismerje, mit jelent egy közösséghez tartozni, kötődni. Ezzel összefüggésben hívta fel a figyelmet az államtitkár a vér szerinti család helyett gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek speciális gondjaira. Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a négy zarándokútból kettőn ilyen gyermekek is részt vesznek: számukra rendkívül fontos, hogy részesüljenek különleges lelki élményekben is, megéljék a közösséghez tartozás örömét, ami segítheti őket életük problémáinak megoldásában, az előrelépésben.
 
Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója meghatottan beszélt arról, hogy nagy megtiszteltetés számukra mindaz, ami elhangzott a tájékoztatón, egyúttal különleges felelősség is. Érzik ennek súlyát, és próbálják átugrani a mindig magasabbra emelt lécet.
 
Az ügyvezető igazgató emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt komoly igény mutatkozott a kerekesszékbe kényszerültek részéről, hogy részt vehessenek a zarándoklatokon. Idén először lehetőségük nyílik erre a Boldogasszony-zarándokvonaton. Ez nagyon nagy dolog – mondta Budai László. Kiemelte: megtisztelő számukra, hogy Veres András püspök évről évre elvállalja a zarándokvonatok fővédnöki tisztségét.
Budai László külön szólt a gyermekvédelemben élő fiatalokról, akiknek óriási élményt jelentenek ezek a zarándoklatok. Megemlítette azokat a papokat, szerzeteseket, akik velük utaznak, gyóntatnak a zarándokvonatokon, kiemelve a sajtótájékoztatón jelen lévő Csóka János pálos tartományfőnököt és a pálosokat, „a mi fehér ruhás angyalainkat”.
 
Budai László közölte azt is: a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna- és a međugorjei zarándokvonat Budapestről indul.
A pápai szentmisére is indítanak zarándokvonatot: Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról indulnak majd vonatrészek; lehetőség lesz a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány és a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen vonalon is felszállni erre a vonatra, mely Püspökladánynál egyesül egységes szerelvénnyé. A zarándokvonat a visszaúton a kiindulási állomásokra visszaviszi a zarándokokat.
Várják azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának e zarándoklathoz.
E zarándokvonat, mellyel több mint nyolcszáz fő tud majd utazni, korán reggel érkezik Csíkszeredába.
 
A sajtótájékoztató végén a jelenlévők a Nyugati pályaudvar 10-es vágányán megtekinthették a MÁV saját fejlesztésű, többcélú belső teres, új IC+ kocsiját, amelyet Veres András püspök megáldott.
 
forrás: magyarkurir.hu
2019. február 1.

Prospektus 2019

Megjelent a 2019-es útjainkról szóló prospektusunk! Ide kattintva elérhető!
2015. január 23.

Zarándokvonatok 2015

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentette be Budai László, a Misszió Tours utazási iroda ügyvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
 
A 2015. május 21-én Csíksomlyóra, illetve a június 22-én Częstochowába induló zarándokvonat útjáról, a zarándoklat lelki életben betöltött szerepéről, valamint a nemzetek közötti párbeszéd fontosságáról tartottak sajtótájékoztatót január 22-én az utak szervezői. A tájékoztatón jelen volt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője.
 
Székely János köszöntőjében a lengyel–magyar barátság ezeréves múltjára tekintett vissza. Kiemelte: Szent László király édesanyja II. Mieszko lengyel fejedelem Richeza nevű lánya volt. A lengyelországi zarándoklat helyszínével kapcsolatban pedig felelevenítette a város múltját, hiszen magyar pálos szerzetesek alapították a Jasna Góra-i kolostort, ahol jelenleg a Fekete Madonna-ikont őrzik. Jasna Góra nevét (’Fényes hegy’) a pálosok Szent Lőrincről elnevezett anyakolostora után kapta, amelynek romjai a Budai-hegységben találhatók. A történelmi párhuzamok megemlítése után Székely János Izajás könyvét idézte: „Erősítsétek meg az elernyedt kezeket, és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg!” (Iz 35,3), és hangsúlyozta: a zarándoklat lényege az imádság, mely a lelki megújulást szolgálja.
 
Soltész Miklós államtitkár személyes élményeire utalva a zarándokutak lelki, közösségi aspektusait és külkapcsolatokat erősítő hatását hangsúlyozta. Kiemelte, a kormány a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ismét támogatást nyújt szociális alapon: idén a fogyatékkal élő fiatalok számára biztosítja a zarándoklaton való részvételt.
 
Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kiemelte: a magyar és a lengyel népet történelmük mellett keresztény hitük köti össze, a częstochowai zarándokút pedig szimbolizálja mind a közös múltat, mind pedig a közös hitet. A nagykövet hozzátette: a lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa tíz éve hunyt el. Az út során a zarándokok Krakkóban meglátogatják a lengyel pápáról elnevezett, nemrég épült bazilikát is.
 
Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy a csíksomlyói, immár hagyományos zarándokút megszervezése mellett idén először szolgálhatják a lengyelországi utazást, kényelmes és korszerű vonatok biztosításával.
 
Bátor Botond pálos szerzetes beszédében emlékeztetett az 1939-es első częstochowai vonatos zarándoklatra, amelynek keretében a pálos rend magyarországi újraindulásáért adtak hálát.
 
Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője hangsúlyozta, mind a lengyelek, mind pedig a külhoni magyarok szeretete az, ami igazán különlegessé teszi a zarándoklatokat, majd röviden ismertette a tervezett utazások programját. A lengyelországi zarándoklat záróeseményét említve elmondta, hogy az idei évben Krakkóban, az újonnan megépült Szent II. János Pál-bazilikában lesz a főpapi szentmise, s ezt követően lengyelek és magyarok részvételével közös kulturális ünnepet tartanak.
 
A Boldogasszony zarándokvonat május 21-én negyedik alkalommal indul Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba. A zarándokok a Budapestről induló vonatra Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon is felszállhatnak, illetve hazafelé jövet leszállhatnak Nagykárolyban és Debrecenben is. Erdélyben a vonat Nagyváradon, Kolozsváron és Marosvásárhelyen áll meg. A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.
 
A Fekete Madonna zarándokvonat június 22-én ötödik alkalommal kel útra a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre. A zarándoklat másik célpontja Krakkó lesz.
 
forrás: hirado.hu, magyarkurir.hu
2014. február 7.

Sajtótájékoztató a 2014-es Zarándokvonatokról

Az elmúlt évek hagyományait folytatva, az idén is útra kel a Boldogasszony Zzarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna Zarándokvonat Lengyelországba a Misszió Tours és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésében – jelentette be Budai László, a Misszió Tours cégvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
 
A Boldogasszony Zarándokvonat június 5. és 8. között viszi az utasokat, s ebben az évben harmadik alkalommal indul Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba.
 
A Fekete Madonna Zarándokvonat június 23. és 26. között negyedik alkalommal kel útra a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre.
 
A sajtótájékoztatón Budai László elmondta: a Boldogasszony Zarándokvonat utasai egyebek mellett főpásztori szentmisén vesznek részt Gyimesbükkön. A Boldogasszony Zarándokvonat lelkivezetője Burbela Gergely verbita tartományfőnök, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetes lesz.
 
A Fekete Madonna Zarándokvonat első állomása Krakkó lesz, majd két napot töltenek a zarándokok Czestochowában, hazafelé pedig Tarnow, Bem József szülővárosa a zarándokút utolsó állomása – ismertette a programot Budai László.
 
A Fekete Madonna Zarándokvonat lelkivezetője Bábel Balázs kalocsai érsek, Németh László nagybecskereki püspök, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök és Bátor Botond a magyarországi pálos rend tartományfőnöke lesz.
 
A sajtótájékoztatón Bátor Botond hangsúlyozta, hogy a zarándokvonatnak fontos szerepe van a lengyel-magyar barátság ápolásában, és lelki köteléket jelent a résztvevők számára.
 
Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete kiemelte, hogy a zarándokvonat a lengyel-magyar barátság hagyományos része, és a turisztikai kapcsolatokban a lelki rendezvények fontos szerepet töltenek be.
 
Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az idén több mint negyven utazást kínálnak, például a 80 éves az Árpád sínautóbuszt köszöntve szeretnék bebizonyítani, hogy az akkori magyar vasúti mérnökök olyan járművet alkottak, amely még jelenleg is kiválóan közlekedik.
 
A sajtótájékoztatón felolvasták Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárának köszöntő levelét, amelyben hangsúlyozta, hogy a vasút szerepét minden területen erősíteni érdemes, ahol adottságai folytán előnyben lehet más közlekedési módokkal szemben. A folyamatos térnyerés és presztízsnövelés egyik méltó terepe az egyre többeket megmozgató vallási és élményturizmus. Az Erdélybe és Lengyelországba tartó zarándokvonatok hasznos eszközei lehetnek a közép-európai térségben élők közötti kapcsolattartásnak, a személyes összeköttetések elmélyítésének. A nosztalgia- és élményvonatok a vasút legvonzóbb, ünnepi arcát megmutatva toborozhatnak utasokat a hétköznapi közlekedésre is – fogalmazott az államtitkár. (MTI)
MTI Fotó: Marjai János
2014. január 8.

Boldogasszony Zarándokvonat 2013

Youtube csatornánkra feltöltésre került a 2013-as Boldogasszony Zarándokvonatról készült úti film.
2013. május 23.

Czestochowába szállítják a csíksomlyói Szűz Mária kegyszobor másolatát

A lengyelországi Mária-zarándokhelyre, Czestochowába szállítják a csíksomlyói Szűz Mária kegyszobor másolatát.
 
A kegytárgyat a Boldogasszony zarándokvonat a székelyföldi Csíksomlyóból vasárnap Budapestre viszi. Itt a pálos szerzetesrend gellérthegyi Sziklatemplomában egy hónapon át lesz megtekinthető. Onnan a Fekete Madonna zarándokvonattal érkezik Czestochowába, ahol szintén megtekinthetik a hívek – közölte Budai László, a zarándokvonatokat indító Misszió Tours cégvezetője a szombati csíksomlyói pünkösdi szentmise és búcsú után az MTI-vel.
A Boldogasszony zarándokvonat 800 utasa is részt vett több százezer hívő társaságában a szombati csíksomlyói búcsún és szentmisén, ahová a Kárpát-medence számos településéről érkeztek hívek, de még Argentínából és Svédországból is. A zarándokok a Ternyák Csaba egri érsek által celebrált misére menet – kántor vezetésével és mozgó hangosító berendezés segítségével – Szűz Máriáról szóló dalokat énekeltek. A szentmisén részt vettek azok a csángó gyalogos zarándokok is, akik előző nap indultak a kontumáci kápolnától, ahol a vonat zarándokai szintén szentmisét hallgattak.
Egy, a zarándokvonaton utazó, külföldön élő, háromnyelvű magyar család az MTI-nek elmondta: három generációjuk is részt vesz az idei csíksomlyói búcsún, mert ezt az eseményt a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképének tartják. Az erdélyi származású nagymama jelenleg Stuttgartban él, Németországban született lánya Kaliforniában ment férjhez egy amerikai férfihoz, aki szintén ott volt Csíksomlyón, s a házasságukból az Egyesült Államokban született lányuk ugyancsak részt vett a csíksomlyói búcsún.
A szombati pünkösdi szentmise előtt és után kegyszerárusok járták a csíksomlyói hegyoldalt, a Mária Rádió munkatársai pedig erdélyi stúdióikról osztogattak prospektusokat. Ezenkívül minden résztvevő megkaphatta a János evangéliumát és Pál apostol rómaiakhoz írt levelét tartalmazó füzetet.
A vonat sárga "zarándoksállal" viselő utasainak, akik magyar és székely zászlót lobogtattak a szombati vasúti útjukon is, szinte minden állomáson, megállóban, illetve fontosabb kereszteződésben integettek a helybeliek és a velük útközben találkozó, szintén a búcsúra igyekvő, illetve onnan jövő biciklisek, ahogy a megelőző napokban is többek között Marosvásárhelyen, Nagyenyeden és Gyergyószentmiklóson.
A zarándokvonaton, amelyen mintegy tucatnyi pap is utazott, lehetett gyónni és lelki tanácsadást kérni Csíksomlyóra utazva és az onnan visszatérő úton is. Utazás közben a hívek zsolozsmákat mondtak és vallásos dalokat énekeltek, valamint amikor elhaladtak egy-egy fontosabb település mellett, a szervezők ismertették nekik azok történetét.
Csíksomlyón, az ősi Mária-kegyhelyen 1567 óta gyűlnek össze minden évben a pünkösd előtti szombaton a székelyek és csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát: szentmisével köszönik meg Szűz Máriának, hogy hitük szerint megsegítette őket a protestáns János Zsigmond erdélyi fejedelem ellen vívott csatában, amelynek kimenetelétől függött, hogy megőrizhetik-e katolikus vallásukat.
Vasárnap Gyergyószentmiklós főterén pünkösdi szabadtéri szentmisével zárul a Boldogasszony zarándokvonat programja. A zarándoklat lelki vezetője Burbela Gergely verbita tartományfőnök, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetes.
A Boldogasszony zarándokvonat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára.
2013. május 16.

Elindult útjára a Boldogasszony Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra

Elindult négynapos útjára a budapesti Nyugati pályaudvarról a Boldogasszony zarándokvonat a pünkösdi csíksomlyói búcsúra. A csíksomlyói szombati szentmisét – amelyet a Duna élőben közvetít – Ternyák Csaba egri érsek celebrálja.
 
A vonat indulása előtt a zarándokokra áldást mondott Beer Miklós váci megyéspüspök. A vonaton utazik Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár is.
A zarándokvonat útvonalán, a magyar Mária-kegyhelyek egyikénél, az Arad közelében található máriaradnai kegytemplomnál szentmisén vesznek részt csütörtökön az utazást szervező Misszió Tours zarándokjai. Ezután indulnak tovább a Székelyföldre, ahol Gyergyószentmiklóson köszöntik őket a vasútállomáson.
Pénteken a különvonat csaknem 800 utasa felkeresi Csíkszentdomokost, Márton Áron püspök szülőfaluját, Csíkkarcfalvát, ahol láthatják a középkori parasztvárat és Madéfalvát, amely az 1764-es székely felkelés leverésének emlékművéről nevezetes. Gyimesfelsőloktól csángó gimnazisták csatlakoznak a zarándoklathoz.
A gyimesbükki vasútállomáson ünnepélyesen fogadják az érkezőket, akik megtekintik az egykori történelmi Magyarország határán álló 30. számú vasúti őrházat és a Rákóczi-vár romjait. A kontumáci kápolnánál Tamás József püspök celebrál szabadtéri szentmisét.
Szombaton a pünkösdi csíksomlyói búcsún vesznek részt a zarándokok, miután Csíkszeredán a kegytemplomnál felkeresték a ferencesek által évszázadok óta őrzött, a katolikus hit által csodatevőnek tekintett Boldogasszony-szobrot.
Az idei búcsút a Lukács evangéliumából származó Boldog vagy, mert hittél! jelmondattal hirdették meg a ferencesek.
A csíksomlyói hegynyeregbe több százezres zarándoksereget várnak a fogadalmi búcsúra és az ünnepi szentmisére.
Csíksomlyón, az ősi Mária-kegyhelyen 1567 óta gyűlnek össze minden év pünkösd szombatján a székelyek és a csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát: szentmisével köszönik meg Szűz Máriának, hogy hitük szerint megsegítette őket a protestáns János Zsigmond erdélyi fejedelem ellen vívott csatában, amelynek kimenetelétől függött, hogy megőrizhetik-e katolikus vallásukat.
Vasárnap Gyergyószentmiklós főterén pünkösdi szabadtéri szentmisével zárul a székelyföldi zarándoklat. A vonaton hazafelé közös ima és éneklés is szerepel a programban.
A zarándoklat lelki vezetői Burbela Gergely verbita tartományfőnök, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetes.
Az utazás fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára.
Forrás: MTI
Fotó: Tatár Attila
2013. március 26.

Csíksomlyó ajándéka Czestochowának

A tavalyi pünkösdi búcsú egyik színfoltja volt a czestochowai Fekete Madonna kegykép másolatának átadása a csíksomlyói kegytemplomnak. A ferencesek akkor azt ígérték, viszonzásul egy másolatot visznek a czestochovai búcsúra a csíksomlyói Mária-szoborról. A hasonmás elkészült, az érdeklődők elszállításáig a csíksomlyói kegytemplomban tekinthetik meg a fából készült alkotást.
 
A két Mária-kegyhely különleges kapcsolata tavaly kezdődött el. Akkor az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend – amelynek központja Lengyelországban, Czestochowában van – a Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzött Fekete Madonna kegykép másolatát küldte el a csíksomlyói Ferenc-rendi testvéreknek. Mieczislav Polak, pálos rendi perjel adta át az ajándékot a pünkösdi búcsú alkalmából, a lengyel–magyar testvéri kapcsolat megerősítésének jeleként. A Fekete Madonna ikon másolatát Varsóból Budapestre juttatták el, onnan a Boldogasszony zarándokvonattal érkezett Csíksomlyóra.
 
Túl nagy falatnak tűnt a kölcsönös ajándékozás
 
„Orbán Szabolcs atya, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a tavalyi pünkösdi szentmise keretében, a kegykép átvételekor megemlítette, hogy a gondolat egy fiatalembertől származik. Ez a fiatalember tevékeny részt vállalt a korábbi lengyelországi Fekete Madonna zarándokvonat és a tavalyi csíksomlyói Boldogasszony zarándokvonat indításának előkészítésében és lebonyolításában. A huszonéves fiatalember a mi András fiunk. A két nép évezredes barátságának, keresztény gyökereinek megerősítését, összetartozásunk újabb szép jelét és lehetőségét látta a Mária-ikon és -szobor jelképes cseréjében” – fogalmazott megkeresésünkre Budai László, a budapesti Misszió Tours Kft. vezetője. Elmondása szerint elsőre túl nagy falatnak tűnt a gondolat kivitelezhetősége. „Később elfogadva, láttam, hogy rajta van az áldás. A lengyel pálosok is első szóra melléálltak, elkészíttették a másolatot, és a czestochowai perjel kíséretében a zarándokvonatunkkal el is hozták Csíksomlyóra” – elevenítette fel a tavalyi eseményeket Budai.
 
A ferencesek is felkarolták a gondolatot
 
Budai hangsúlyozta, a kölcsönös ajándékozás gondolatát a ferencesek is felkarolták, a kegyszobor másolatának ajándékozási szándékát Orbán Szabolcs provinciális atya jelentette be a búcsús nagymisén. „Az elkészítés lehetőségeinek felmérése közben jelentkezett Csíksomlyón Demeter József marosszentannai fafaragó. Ő elkészített egy másolatot, és felajánlotta a ferences atyáknak, amit ők örömmel el is fogadtak” – részletezte a legújabb fejleményeket a zarándokvonatokkal való utazást szervező budapesti cég vezetője.
 
Mint tőle megtudtuk, a kegyszobormásolat az idei, csíksomlyói pünkösdi nagymise keretében lesz átadva, majd útjára indítják, a Boldogasszony zarándokvonattal viszik Budapestre. Ott pünkösdhétfőn a Sziklatemplomban lesz ünnepélyesen kiállítva a délután ötórai szentmise keretében. Június 24-én, hétfőn délután öt órakor a Szent István-bazilikában zajló, a zarándoklatot indító püspöki szentmise után a Fekete Madonna zarándokvonattal viszik Czestochowába. „Ennek a zarándoklatnak lelki vezetői Beer Miklós váci megyéspüspök, Tamás József csíkszeredai és Katona István egri segédpüspökök lesznek. Ünnepélyes szentmise keretében, melyet Tamás József segédpüspök fog bemutatni, székely ruhás csíki székely fiatalemberek közreműködésével kerül majd átadásra a magyar pálosok által alapított lengyel nemzeti kegyhelyen” – vázolta az elképzeléseket az illetékes. Elmondása szerint a Fekete Madonna zarándokvonatra lehet jelentkezni Csíkszeredában is, a Szent Kereszt Plébánián.
 
A mai napig büszkék alapítójukra
 
„A lengyel pálosok mind a mai napig mélyen őrzik magyar alapításukat, a világhírű czestochowai kolostor legfőbb elöljárója, Roman perjel atya még a magyar nyelvet is megtanulta. Minket minden alkalommal »Isten hozott titeket idehaza!« köszöntéssel fogadnak. Ők értik és tudják, mit jelent nekünk magyaroknak a csíksomlyói kegyhely és annak kegyszobra. Igazi barátokként, megkülönböztetett figyelemmel készülnek a szobor fogadására” – adta tudtunkra Budai. Hozzátette, nagy megtiszteltetés számára, hogy részese lehet a két nép kapcsolatának ilyen formában történő elmélyítésében is. „A magunk részéről a most már hagyományossá váló, évente megszervezett, külön-külön is közel ezer zarándokot vonzó Boldogasszony és Fekete Madonna zarándokvonatok jó lehetőséget teremtenek a két kegyhely kapcsolatának fenntartásában. Amíg lehetőségem lesz rá, örömmel vállalom a tevékeny részvételt jelmondatunk szellemében: Lelki megújulás –tiszta forrásból!” – jelentette ki a Misszió Tours Kft. vezetője.
 
A két kegyhely kapcsolatát erősíti az ajándékozás
 
„A 2012-es pünkösdi búcsú alkalmával a czestochowai Szűzanya kegyképének másolatát adományozták a csíksomlyói kegyhelynek a lengyel pálosok. Akkor ígéret hangzott el részünkről, hogy a Szűzanya csíksomlyói kegyszobrának másolatát adományozzuk Lengyelország nemzeti kegyhelyének. Ezen ígéret a kegyszobor másolatának elkészültével beteljesül” – fogalmazott lapunknak Urbán Erik ferences testvér. A csíksomlyói kegytemplom igazgatója szerint ezen események a két Mária-kegyhely közötti kapcsolatot erősítik.
 
Rédai Botond
Forrás
2013. március 20.

Ausztriába, Máriazellbe is indul Zarándokvonat 2013-ban

A ma már hagyományos lengyelországi Fekete Madonna Zarándokvonat és csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat után az ausztriai Máriazellbe is indul jubileumi vonatos zarándoklat a Misszió Tours szervezésében, a MÁV Nosztalgia kft. közreműködésével ez év szeptember 28-án.
 
A Máriazelli Zarándokvonat lelki vezetője Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök lesz. A jubileumi zarándoklat keretében megemlékezünk Nagy Lajos királyunk 650 évvel ezelőtti máriazelli zarándoklatáról is. A vonatos zarándoklat szeptember 28-án reggel indul Budapestről, a Nyugati pályaudvarról és ide is érkezik vissza 29-én, vasárnap reggel. A kényelmes (I. és II. osztályú teremkocsikkal) MÁV Nosztalgia Zarándokvonat a stúdió kocsi és a vonatrádió segítségével az elindulástól a megérkezésig folyamatosan lelki programokkal, közös éneklésekkel, előadásokkal várja a résztvevőket. Az UNESCO Világörökség részét képező Semmering-hágót érintő vonatozás után Mürzzuschlagtól autóbuszokkal teszik meg az út utolsó szakaszát. Máriazellben püspöki szentmise, keresztút elvégzése, szabadprogram és esti gyertyás körmenet is része lesz a programnak. Feledhetetlen látnivalókat és lelki élményeket ígér a korábbiakhoz hasonlóan „lelki megújulás, tiszta forrásból” jelmondattal meghirdetett zarándoklat.
 
Nagyszámú érdeklődés mellett, ugyancsak várjuk még a jelentkezőket a május 16-án másodszor induló Boldogasszony Zarándokvonatra, mely Máriaradna, Gyergyószentmiklós és Gyimesbükk érintésével, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba megy. Majd június 24-től a Fekete Madonna Zarándokvonat harmadszor robog Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű lengyel kegyhelyhez, valamint Krakkóba és az Isteni Irgalmasság bazilikába.

A Misszió Tours az egyik legismertebb olyan utazási iroda, amely hívő katolikusok százait viszi zarándokvonattal Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba, és Lengyelországba, Czestochowába, a „lelki megújulásunkért, összetartozásunkért” gondolat jegyében. Az utazások gyönyörű vidékeket érintenek és lelki forrásokhoz vezetnek, ugyanis a zarándokokat lelki vezetők kísérik az út során.

Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

"Uram jó veled itt lenni!" Jó volt veletek lenni! Nehéz elképzelni is, hogy ennyi embert ilyen könnyen lehet mozgatni. Nagyon szeret a Jóisten, mert ez a Szentlélek segítsége nélkül nehéz lett volna. Ő adta azt a fantasztikus erőt és leleményességet, amiről tanúságot tettetek.... Tovább...

Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Facebook-on! Mentés a kedvencek közé!
© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  missziotours.hu  -